dinsdag 8 oktober 2013

Pompoenen...


Niet eetbaar
Eetbare en niet eetbare pompoenen...
Pompoenen zijn er in deze tijd van het jaar in overvloed, ze kunnen onherkenbaar op elkaar lijken (zie de foto's), en een grote diversiteit aan vormen hebben, zelfs met drakige stekels en heksachtige pukkels. Welke eet je wel en welke eet je niet? Regel in deze is gebleken, als ze lekker smaken zijn ze eetbaar en verwar niet een pompoen met een kalebas. Maak bijvoorbeeld van deze leuke najaarsgroente een hartige taart, soep, risotto, of Indiaas curry gerecht, hieronder een tweetal verrukkelijke recepten die ook bij de kinderen favoriet zijn. Pompoenen bevatten stoffen die zeer waardevol voor de weerstand zijn, ze zijn dus lekker én gezond!
Eetbaar
Eetbare pompoenen                   
De oranje pompoen, Hokkaido-pompoen (Cucurbita maximahubbaridianna) is de meest bekende oranje eetbare pompoen met een heerlijke zoete smaakt. De Hokkaido hoeft niet geschild te worden.
Butternut Squash zit boordevol anti-oxidanten, betacaroteen en cucurbitine, cucurbitine is een bio-chemische stof dat zeer krachtig antiviraal en antiparasitair werkt, de cucurbitine is sterk geconcentreerd in het vruchtvlees rondom de pitten. Butternut Squash is mijn favoriet en tongstrelend zacht van smaak.
De groene pompoen smaakt zoeter dan zijn oranje zusje maar heeft dezelfde (familie)naam.

Powersoep van Butternut een echte krachtpatser voor de weerstand
Bereiding:
Doe een eetlepel kokosolie in een pan.
Bak 4 tenen fijngesneden knoflook, 3 cm gember in kleine stukjes, 3-4 rode uien en 2 groene chilipepers met een beetje zeezout tot de uien glazig zijn. Doe de blokjes van 1 butternut squash met een bakje shii-take paddestoelen, een beetje water en bouillonpoeder naar smaak erbij in de pan. Laat het geheel zachtjes koken tot de butternut squash gaar is en pureer vervolgens alle ingrediënten met een staafmixer. Varieer naar smaak met de hoeveelheden van de ingrediënten.
Een hele snelle oranje powersoep voor in het najaar hmmmm
(recept Dale Pinnock)

Herfstrisotto met pompoen en shiitake
3 eetlepels olijfolie, 2 fijngesneden teentjes knoflook, 1 fijngesneden uitje, 350 gram risotto rijst, 200ml witte wijn, 800 ml groentebouillon (warm), 3 eetlepels boter, 250-500 gram blokjes vruchtvlees van een pompoen, 200 gram in reepjes gesneden shiitake, 1 takje salie, vers gemalen zwarte peper, parmezaanse kaas naar eigen smaak!  
Bereiding:
Verwarm de olie in een kookpan en bak de knoflook en de uisnippers en de rijst glazig.
Blus af met de witte wijn. Laat het verdampen en zet het vuur laag. Voeg steeds een soeplepel bouillon bij en blijf roeren tot het helemaal is opgenomen. Voeg dan pas weer een soeplepel bouillon toe. Blijven roeren. Ga hiermee door tot de bouillon op is en de kooktijd van 30 minuten om is.
Verhit dan 2 eetlepels van de boter en bak hierin de pompoenblokjes, ongeveer 10 minuten. 
Schep de shiitake erdoor en bak die 3 minuten mee. Roer er fijngesneden salie door, peper en eventueel zout naar smaak. Schep het mengsel door de risottorijst, roer nog 1 eetlepel boter en naar smaak een hoeveelheid Parmezaanse kaas erdoor.  (bron smulweb)

Niet eetbaar
Hokkaido eetbaar
Hokkaido eetbaar



Geen opmerkingen:

Een reactie posten