woensdag 23 oktober 2013

HERFSTVERRASSING









SHIITAKE ZONNEBLOEMPATÉ
Waarschuwing, pas op! voor een niet te stoppen belust gevoel van meer, meer, meer... en dat zonder de E621, dé verslavende smaakversterker in kant-en-klaar producten!
Deze gezonde ‘dip’ met een ietwat grijsgroene paté-achtige kleur lijkt qua substantie eerder op tapenade dan op een paté, maar laat de kleur je niet weerhouden, het is zó verrukkelijk dat wij hem gretig blijven maken nu er volop shiitake te verkrijgen zijn, het smaakt fantastisch als spread op toast, een stukje mooi brood of als groentedip.
Het is snel te bereiden en een sensatie als vrienden komen ‘borrelen’.

BENODIGHEDEN
✓ Een bakje verse shiitake paddestoelen
✓ Drie eetlepels zonnebloempitten
✓ Twee tenen knoflook
✓ Drie eetlepels extra viërge olijfolie
✓ Een klein beetje soja (kikoman)
✓ Naar smaak verse kruiden, mijn favoriet in deze; peterselie of koriander

BEREIDING
Doe alle ingrediënten in de blender (of gebruik een hoge kom en staafmixer), pureer alles tot een gladde spread is verkregen, prefereer je een dunnere dip voeg dan een klein beetje extra olie toe, dit is alles... hmmmm genieten...

KNOFLOOK
Knoflook bevat krachtige antioxidanten dat het ‘slechte’ LDL cholesterol voorkomt te oxideren, het proces dat verantwoordelijk is voor het dichtslibben van de aderen. Hierdoor alleen al is knoflook van grootse waarde voor onze gezondheid. De zwavelhoudende chemicaliën in knoflook gaan de aanmaak van transporteurs van het ‘slechte cholesterol’ tegen, waardoor het ‘goede cholesterol’ terrein wint. Regelmatig gebruik van knoflook in het dieet zorgt voor ‘schonere’ aderen en een verminderde kans op hartfalen.

SHIITAKE
Deze Aziatische schatten staan al lange tijd bekend als krachtige stimulantia voor het immuunsysteem. Vele studies in Japan en China laten zien dat shiitake bescherming biedt tegen een te hoge cholesterol. De stof eritadenine in shiitake draagt bij aan de omzetting van het LDL cholesterol in het HDL cholesterol.
Eerder schreef ik over shiitake in het recept voor Anti-griepsoep.
Shiitake paddestoelen zijn rijk aan polysaccharides, deze polysaccharides hebben een suikergelijkende chemische structuur, het lichaam “denkt” aangevallen te worden en alarmeert het immuunsysteem, die onmiddellijk overgaat in het aanmaken van afweerstoffen (witte bloedcellen), maar polysaccharides zijn geen schadelijke stoffen zij verlaten het lichaam weer via de darmen en laten een geactiveerd immuunsysteem achter die op zijn hoede is tegen ongewenste indringers.

ZONNEBLOEMPITTEN
Zonnebloempitten zijn zeer voedzaam, ze zijn zeer rijk aan de voor het lichaam waardevolle stoffen de zogeheten fytosterolen, bekend van de cholesterolverlagende producten uit de supermarkt. Zij helpen in wezen het cholesterol te verlagen dat uit de spijsvertering wordt opgenomen. Cholesterol wordt gemaakt in de lever uit specifieke voedingsvetten en verplaatst zich door het lichaam via meerdere circulerende systemen. Een van de circulerende systemen zorgt ervoor dat als het cholesterol weer in het spijsverteringskanaal is, het wederom wordt opgenomen in de circulerende systemen, fytosterolen verijdelen dit en zorgen ervoor dat eenmaal weer in het spijsverteringskanaal het cholesterol daadwerkelijk het lichaam verlaat. De cholesterolverlagende eigenschappen van fytosterolen werden in de laatste jaren goed onderzocht en gedocumenteerd waardoor ze een vlucht aan populariteit hebben genomen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten