SHIITAKE ZONNEBLOEMPATÉ
Waarschuwing, pas op! voor een niet te stoppen belust gevoel van meer, meer, meer... en dat zonder de E621, dé verslavende smaakversterker in kant-en-klaar producten!
Deze gezonde ‘dip’
met een ietwat grijsgroene paté-achtige kleur lijkt qua substantie eerder op
tapenade dan op een paté, maar laat de kleur je niet weerhouden, het is zó
verrukkelijk dat wij hem gretig blijven maken nu er volop shiitake te
verkrijgen zijn, het smaakt fantastisch als spread op toast, een stukje mooi
brood of als groentedip.
Het is snel te bereiden
en een sensatie als vrienden komen ‘borrelen’.
✓ Een bakje verse shiitake paddestoelen
✓ Drie eetlepels zonnebloempitten
✓ Twee tenen knoflook
✓ Drie eetlepels extra viërge olijfolie
✓ Een klein beetje soja (kikoman)
✓ Naar smaak verse kruiden, mijn favoriet in deze;
peterselie of koriander
BEREIDING
Doe alle ingrediënten in
de blender (of gebruik een hoge kom en staafmixer), pureer alles tot een gladde
spread is verkregen, prefereer je een dunnere dip voeg dan een klein beetje
extra olie toe, dit is alles... hmmmm genieten...
KNOFLOOK
Knoflook bevat krachtige
antioxidanten dat het ‘slechte’ LDL cholesterol voorkomt te oxideren, het
proces dat verantwoordelijk is voor het dichtslibben van de aderen. Hierdoor
alleen al is knoflook van grootse waarde voor onze gezondheid. De
zwavelhoudende chemicaliën in knoflook gaan de aanmaak van transporteurs van
het ‘slechte cholesterol’ tegen, waardoor het ‘goede cholesterol’ terrein wint.
Regelmatig gebruik van knoflook in het dieet zorgt voor ‘schonere’ aderen en
een verminderde kans op hartfalen.
SHIITAKE
Deze Aziatische schatten
staan al lange tijd bekend als krachtige stimulantia voor het immuunsysteem.
Vele studies in Japan en China laten zien dat shiitake bescherming biedt tegen
een te hoge cholesterol. De stof eritadenine in shiitake draagt bij aan de
omzetting van het LDL cholesterol in het HDL cholesterol.
Eerder schreef ik over
shiitake in het recept voor Anti-griepsoep.
Shiitake paddestoelen zijn rijk aan polysaccharides, deze
polysaccharides hebben een suikergelijkende chemische structuur, het lichaam
“denkt” aangevallen te worden en alarmeert het immuunsysteem, die onmiddellijk
overgaat in het aanmaken van afweerstoffen (witte bloedcellen), maar
polysaccharides zijn geen schadelijke stoffen zij verlaten het lichaam weer via
de darmen en laten een geactiveerd immuunsysteem achter die op zijn hoede is
tegen ongewenste indringers.
ZONNEBLOEMPITTEN
Zonnebloempitten zijn
zeer voedzaam, ze zijn zeer rijk aan de voor het lichaam waardevolle stoffen de
zogeheten fytosterolen, bekend van de cholesterolverlagende producten uit de
supermarkt. Zij helpen in wezen het cholesterol te verlagen dat uit de
spijsvertering wordt opgenomen. Cholesterol wordt gemaakt in de lever uit
specifieke voedingsvetten en verplaatst zich door het lichaam via meerdere
circulerende systemen. Een van de circulerende systemen zorgt ervoor dat als
het cholesterol weer in het spijsverteringskanaal is, het wederom wordt
opgenomen in de circulerende systemen, fytosterolen verijdelen dit en zorgen
ervoor dat eenmaal weer in het spijsverteringskanaal het cholesterol
daadwerkelijk het lichaam verlaat. De cholesterolverlagende eigenschappen van
fytosterolen werden in de laatste jaren goed onderzocht en gedocumenteerd
waardoor ze een vlucht aan populariteit hebben genomen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten