woensdag 21 augustus 2013

FERTILITEIT (voor mannen)




Je hebt samen een kinderwens, als vrouw neem je meestal al gauw je verantwoordelijkheid, gaat letten op een gezonde levensstijl en neemt foliumzuur en DHA suppletie omdat alle reclames, boekjes en ervaringsdeskundigen dat aanbevelen en jij jouw lichaam, die zoals bekend toch het zwaarste en meeste werk moet doen in deze, goed wilt voorbereiden op dit staaltje mysterieuze natuurkracht.
Pas als de zwangerschap enige tijd uitblijft komt langzaam de handel en wandel van de man ter sprake.
Zwangerschap is iets wat in de ogen van de algemeenheid iedereen kan, overkomt of voor kan kiezen, niets blijkt in steeds meer gevallen minder waar...
Door ook als man je levensstijl en voeding aan te passen is er veel winst te behalen, ook de man heeft een onmisbaar verantwoordelijk en groot aandeel in een succevolle bevruchting en een voorspoedige zwangerschap, enkel een amoureuze ejaculatie is niet zelden onvoldoende gebleken. Er kunnen zich (onzichtbare) problemen voordoen, die overigens niets te maken hoeven te hebben met het libido.

Meeste oorzaken van vruchtbaarheidsproblemen bij mannen liggen bij verminderde productie van zaadcellen en de kwaliteit van het sperma.

Er is maar 1 zaadcel nodig om een eitje te bevruchten, toch zijn er per zaadlozing ongeveer 200 miljoen nodig om de grootste kans op succes te hebben.
Bij 90% van de mannen met fertiliteitsproblemen is de lage productie van zaadcellen de oorzaak, dit als gevolg van weinig spermaproductie, men kan teleurstellend genoeg in de meeste gevallen niet indentificeren hoe dat komt, dan was de oplossing wellicht snel gevonden.
Spermadeficiëntie wordt Idiopathisch Oligospermia genoemd en het volledig ontbreken van spermatozoïden noemt men Azoospermia.
De belangrijkste oorzaken van Oligospermia en Azoospermia is blootstelling aan toxinen zoals roken en vreemde oestrogenen, voedingstoffen tekorten, buisvernauwing, functiestoornissen bij de ejaculatie of van de klieren en schadelijke infecties (zoals Chlamydia).

Vitamine E en andere krachtige antioxidanten

Vitamine E is een goed gedocumenteerd antioxidant, de onderzoeken toonden aan dat de schade door vrije radicalen aan de celmembranen door inname van extra vitamine E word geremd, de sperma activiteit toenam en het in meer zwangerschappen resulteerde.
In een willekeurig gecontroleerd onderzoek werd aangetoond dat 600 mg vitamine E per dag de functie van het sperma verbeterd en de zaadcel beter in staat is de eicel binnen te dringen.
Aan negen mannen met weinig zaadcel productie en een afwijkende mobiliteit werd voor zes maanden suppletie gegeven met vitamine E en het antioxidant selenium. Vergeleken de voorafgaande periode van vier maanden waarin ze alleen een basis suppletie kregen werd er nu een normaal aantal spermatozoïden geproduceerd met een duidelijk verbeterde mobiliteit.
Aangetoond is dat antioxidanten als vitamine C, beta-caroteen, selenium en vitamine E erg belangrijk zijn om het sperma tegen schade te beschermen.
Rijke voedingsbronnen van vitamine E zijn noten, zaden, avocado's, groenten en vezels.

Selenium en L-Glutathion

L-Glutathion is van vitaal belang en geeft het sperma anti-oxidatieve bescherming waardoor het een positief effect heeft op de mobiliteit van de cellen. Selenium en Glutathion zijn essentieel voor de vorming van het proteïne vormend enzym (fosfolipide hydroperoxide glutathione peroxidase) dat voor meer dan 50% aanwezig is in volwassen spermacellen. Tekorten kunnen een instabiele celkern tot gevolg hebben wat tot immobiliteit van de zaadcellen kan leiden (langzame zwemmers).
Hennepzaad(olie) is rijk aan de mineralen zink en selenium, met deze twee componenten kan het lichaam zelf gluthatione vormen.
Selenium vindt men in zonnebloemzaad(olie) en pompoenpitten(olie), maar bovenal bevatten noten, met name paranoten, het zeer waardevolle antioxidant selenium.

Het aminozuur L-Carnitine (de L-vorm van een aminozuur is het meest optimaal beschikbaar voor het lichaam).

L-carnitine is nodig voor het transport van de vetzuren naar de mitochondria(energiefabriekjes) van de cellen.
Een belangrijke taak van de bijballen is het produceren van een energierijke substantie met vetzuren als belangrijkste component.
Deze substantie zorgt voor een behaaglijke leefomgeving en de juiste voeding voor de spermatozoïden.
L-Carnitine draagt daardoor direct bij aan de mobiliteit en het volgroeien van de zaadcellen.
Dierlijke voedingsmiddelen zoals biologische lams-, rund- en varkensvlees bevatten de grootste hoeveelheden carnitine.

Zink

Zink is waarschijnlijk het belangrijkste mineraal voor het mannelijk seksueel functioneren.
Het is betrokken bij elk aspect van de voortplanting en hormoon metabolisme van de man, van groot belang voor de mobiliteit (beweeglijkheid) en vorming van spermacellen.
Naast vele andere problemen die een zink deficiëntie geeft zie je ook duidelijk problemen met verminderde testosteron status en een verminderde productie van zaadcellen.
Zink kan een grote bijdrage leveren aan de fertiliteit van de man. 
Pompoenzaad, kikkererwten en hennepzaad(olie) zijn zink-rijke voedingsmiddelen.

Koper

Koper en zink zijn samen sterk in het aansturen van de productie van het krachtige antioxidant SOD (SuperOxideDismutase) die weer cruciaal is voor de bescherming van andere zeer waardevolle anti-oxidanten.
Onderzoekers toonden aan dat het spermaplasma met een lage status zink, koper en SOD vaker voorkomt bij gemiddelde en zware rokers dan bij niet rokers.
Bronnen van koper zijn noten, cacao, rundvlees, aardappelen, broccoli.

L-Arginine

Het aminozuur l-arginine is nodig voor het reproduceren van cellen, wat het essentieel maakt
voor de vorming van spermacellen.
Het is een voorloper voor de synthese van de stoffen putrescine, spermidine en spermine die de beweeglijkheid van de zaadcellen activeren.L-arginine kan een effectieve behandeling zijn voor infertiliteit bij mannen.
Arginine rijke voedingsmiddelen zijn chocolade, carob, noten en zaden, pinda's, kokosnoot, haver, gelatine, uien en champignons.

Vitamine C en bioflavonoïden

Studies tonen aan dat men aan de hoeveelheid ascorbinezuur (vit.C) in het spermaplasma kan zien hoe de voedingsinname is, een lagere status vitamine C leidt tot infertiliteit en veroorzaakt schade aan het genetisch materiaal van het sperma. Onderzoekers hebben dat aangetoond door de inname van 250 mg naar 5 mg vitamine C terug te brengen bij gezonde mannen. De vitamine C status in het plasma werd met 50% vermindert tegelijk werd een toename van 91% schade geconstateerd aan het DNA in het sperma.
Denk eraan dat bijvoorbeeld 1 sinaasappel ongeveer 50mg vitamine C bevat, wil je tekorten opheffen of een therapeutische werking bereiken zul je voor een langere periode minimaal 20-40 sinaasappelen per dag nodig hebben, dit is niet haalbaar en door de grote hoeveelheid in massa en zuur niet aan te bevelen. Raadpleeg een deskundige en kies voor een supplement in een biologische, niet zure-vorm.

ADVIES

Vermijd verzadigde en geoxideerde vetten, neem meervoudige onverzadigde vetten, denk aan omega-3 (bron van DHA) vetzuren, deze vetten leveren een gezonde bijdrage aan het geheel seksueel functioneren inclusief  de vorming en activiteit van sperma.
Neem voldoende rust, beperk alcohol consumptie, rook niet.
Let erop dat de temperatuur van het scrotum niet oploopt, ga niet in hete baden of whirlpools.
Zorg voor loszittende kleding, vermijd zwaar vermoeiend sporten en te lange of uitputtende arbeid.

Eventuele aanvulling op dagelijkse gezonde voeding

Rhodiola rosea is een kruid met een lange traditie op het gebied van stimulatie, geeft balans in lichaam en geest, een gevoel van welbehagen en werkt als een afrodisiacum.
Pine bark extract (dennebast extract)
Dennebast is een rijke bron van proanthocyaniden (OPC's), is een krachtig anti-oxidant en staat bekend om zijn grote werking voor een gezonde bloed-en lymfecirculatie. Opc's zijn 50x krachtiger als antioxidant dan vitamine C of E en bieden een goede bescherming tegen de in water en vetoplosbare vrije radicalen. Door een verbeterde bloedcirculatie en bloedsomloop draagt het bij aan het reproductief functioneren van de man.
Zowel rhodiola als dennebastextract zijn als supplement te verkrijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten