vrijdag 5 april 2013

GRIEP


          GRIEPEPIDEMIE
                                         
                                            Vitamine D en Krachtsoep

In Nederland heerst officieel een griepepidemie. We spreken van een griepepidemie als er in 1 week minstens 55 mensen van de honderdduizend zich melden bij de huisarts met griepverschijnselen, die verschijnselen kunnen zijn koorts, verkouden, ontstekingen van de holtes, hoesten, etc meestal noemen we het griep als er een combinatie van verschijnselen zich voordoen en men liever in bed blijft. De afgelopen weken waren vooral kinderen onder de veertien jaar en 65-plussers de pineut. De verklaring van het Nivel (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) luidt dat de epidemie langer duurt door de aanhoudende kou, “het griepvirus overleeft langer door de lage tempraturen en lage luchtvochtigheid”. De aanhoudende kou zorgt er in ieder geval voor dat we graag binnen blijven, daardoor wordt ons vitamine D “depootje” maar niet aangevuld door middel van blootstelling van de huid aan zonlicht en zijn we door een zwakke weerstand inmiddels kwetsbaar geworden. 

flauw zonnetje
Vitamine D wordt in de zomer aangemaakt door de huid aan zonlicht bloot te stellen en vervolgens in het lichaam opgeslagen als een reserve voor de lichtarme periodes van het jaar, vitamine D is onder andere belangrijk voor het immuunsysteem, de botstofwisseling, en de gemoedstoestand. In Nederland krijgen kinderen tot 7 jaar wel een vitamine D advies via het consultatiebureau maar er is geen goed duidelijk luidend advies voor de overige leeftijdscategorieën, bijna iedereen dus. Feit is dat iedere wereldburger die boven de 35ste breedtegraad op de aardbol woont, door het gebrek aan licht, vitamine D moet binnen krijgen via de voeding, denk hierbij vooral aan de ouderen die veel binnen zijn, bedlegerige mensen, mensen die geheel bedekt buiten zijn, met een donkere huidskleur of voor diegene waarvoor het weer en/of de tijd niet de luxe positie verschaft om een aantal weken per jaar zo schaars mogelijk gekleed buiten te vertoeven, (dé ultieme manier om de vitamine D reserves aan te vullen) blijft voeding de aangewezen bron. Vitamine D rijke voedingsmiddelen zijn er niet veel, de overheid heeft een verplichte toevoeging aan boter ingevoerd, verder is orgaanvlees een bron van vitamine D maar dat is niet echt gebruikelijk dagelijkse kost in ons kikkerlandje. Die ouderwetse dagelijkse hap levertraan van vroeger als de ‘R’ in de maand was, was dus eigenlijk zo gek nog niet! Een belangrijk advies is dat je je ‘depootje’ na de zomer zo lang mogelijk gevuld moet zien te houden en dat lukt alleen met extra suppletie. Ben je ziek, laat je verwennen met kopjes (kamille) thee en kippensoep, maar ben je toe aan echte ‘Anti-griep soep’ is hier het recept voor een echte krachtpatser!

Flu Fighting Soup (3-4 personen)
Deze heerlijke soep is een absolute “Powerboost” van vitaminen, mineralen en antioxidanten tegen de symptomen van griep en verkoudheid, in één grote pot, makkelijk en snel te bereiden,  eet het met speltbrood of grof donker brood!

Ingrediënten:
Kokosolie (1 eetlepel) neem de zuivere biologische extra virgin kokosolie, een goede kwaliteit kokosolie verandert niet van samenstelling tijdens verhitting, geeft balans in de vetzurenhuishouding en zet vetten om in energie in plaats van op te slaan in de vetcellen, heerlijk zacht van smaak, lekker en gezond.
 
Knoflook (4 tenen) is de moeder van alle natuurlijke antivirale stoffen, helpt bij het doden van bacteriën en virussen al in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal.

Gember (3cm) bevat de etherische olie gingerole, deze etherische olie helpt het ontstekingsproces bij infecties te doorbreken waardoor de symptomen minder hevig ontwikkelen en gezwollen slijmvliezen slinken, bevordert de circulatie en daardoor het  afvoeren en uitscheiden van afvalstoffen.



Rode ui (1-2) bevat inuline, een prebiotica die de groei van de goede darmbacteriën stimuleert, de mooie paarse kleur bevat flavonoïden die bijdragen aan de bescherming van de vaatwanden en een gezond cholesterolgehalte.

Chilipeper (2 groene) 
een snelle opruimer van afvalstoffen, effectief bij een verstopte neus.
Zeezout (een hoeveelheid tussen duim en wijsvinger) zorgt ervoor dat de essentiële stoffen bewaard blijven (direct toevoegen!).


Butternut Squash (1 hele) is een rijke bron van anti-oxidanten, betacaroteen en cucurbitine, cucurbitine is een bio-chemische stof dat zeer krachtig antiviraal en antiparasitair werkt, de cucurbitine is sterk geconcentreerd in het vlees rondom de pitten.

Shii-take paddestoelen (1 bakje) zijn rijk aan polysaccharides, deze polysaccharides hebben een suikergelijkende chemische structuur, het lichaam “denkt” aangevallen te worden en alarmeert het immuunsysteem, die onmiddellijk overgaat in het aanmaken van afweerstoffen (witte bloedcellen), maar polysaccharides zijn geen schadelijke stoffen zij verlaten het lichaam weer via de darmen en laten een geactiveerd immuunsysteem achter die op zijn hoede is tegen ongewenste indringers.

Water (zoveel dat de ingrediënten niet helemaal onder water staan)
Bouillonpoeder (klein beetje, naar smaak)

Bereiding:
Doe een eetlepel kokosolie in een pan, bak de fijn gesneden knoflook, gember, rode uien en chilipepers met een beetje zeezout tot de uien glazig zijn, de blokjes butternut squash met de shii-take paddestoelen en een beetje water en bouillonpoeder erbij in de pan, laat het geheel zachtjes koken tot de butternut squash gaar is, daarna alles pureren met een staafmixer. Varieer naar smaak met de hoeveelheden van de ingrediënten.
Herstel van de griep en geniet van deze oranje powersoep!

1 opmerking:

  1. Pat, je blog is zo ontzettend leuk! Ik vind al die eet-weetjes echt heel leuk om te lezen! Dikke kus X Daan

    BeantwoordenVerwijderen