GRIEPEPIDEMIE
Vitamine D en
Krachtsoep
In Nederland heerst officieel een griepepidemie. We spreken van een griepepidemie als er in 1 week minstens 55 mensen van de honderdduizend zich melden bij de huisarts met griepverschijnselen, die verschijnselen kunnen zijn koorts, verkouden, ontstekingen van de holtes, hoesten, etc meestal noemen we het griep als er een combinatie van verschijnselen zich voordoen en men liever in bed blijft. De afgelopen weken waren vooral kinderen onder de veertien jaar en 65-plussers de pineut. De verklaring van het Nivel (Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) luidt dat de epidemie langer duurt door de aanhoudende kou, “het griepvirus overleeft langer door de lage tempraturen en lage luchtvochtigheid”. De aanhoudende kou zorgt er in ieder geval voor dat we graag binnen blijven, daardoor wordt ons vitamine D “depootje” maar niet aangevuld door middel van blootstelling van de huid aan zonlicht en zijn we door een zwakke weerstand inmiddels kwetsbaar geworden.
flauw zonnetje |
Vitamine D wordt in de zomer aangemaakt
door de huid aan zonlicht bloot te stellen en vervolgens in het lichaam
opgeslagen als een reserve voor de lichtarme periodes van het jaar, vitamine D is onder andere
belangrijk voor het immuunsysteem, de botstofwisseling, en de gemoedstoestand.
In Nederland krijgen kinderen tot 7 jaar wel een vitamine D advies via het
consultatiebureau maar er is geen goed duidelijk luidend advies voor de overige
leeftijdscategorieën, bijna iedereen dus. Feit is dat iedere wereldburger die
boven de 35ste breedtegraad op de aardbol woont, door het gebrek aan
licht, vitamine D moet binnen krijgen via de voeding, denk hierbij vooral aan
de ouderen die veel binnen zijn, bedlegerige mensen, mensen die geheel bedekt
buiten zijn, met een donkere huidskleur of voor diegene waarvoor het weer en/of de tijd niet de luxe positie verschaft om een aantal weken per jaar zo schaars mogelijk gekleed buiten te vertoeven, (dé ultieme manier om de vitamine D reserves aan te vullen) blijft voeding de aangewezen bron. Vitamine D rijke voedingsmiddelen
zijn er niet veel, de overheid heeft een verplichte toevoeging aan boter
ingevoerd, verder is orgaanvlees een bron van vitamine D maar dat is niet echt
gebruikelijk dagelijkse kost in ons kikkerlandje. Die ouderwetse dagelijkse hap
levertraan van vroeger als de ‘R’ in de maand was, was dus eigenlijk zo gek nog
niet! Een belangrijk advies is dat je je ‘depootje’ na de zomer zo lang
mogelijk gevuld moet zien te houden en dat lukt alleen met extra suppletie. Ben
je ziek, laat je verwennen met kopjes (kamille) thee en kippensoep, maar ben je
toe aan echte ‘Anti-griep soep’ is hier het recept voor een echte krachtpatser!
Flu Fighting Soup (3-4 personen)
Deze heerlijke
soep is een absolute “Powerboost” van vitaminen, mineralen en antioxidanten
tegen de symptomen van griep en verkoudheid, in één grote pot, makkelijk en
snel te bereiden, eet het met
speltbrood of grof donker brood!
Ingrediënten:
Kokosolie
(1 eetlepel) neem de zuivere
biologische extra virgin kokosolie, een goede kwaliteit kokosolie verandert
niet van samenstelling tijdens verhitting, geeft balans in de
vetzurenhuishouding en zet vetten om in energie in plaats van op te slaan in de
vetcellen, heerlijk zacht van smaak, lekker en gezond.
Knoflook
(4 tenen) is de moeder van
alle natuurlijke antivirale stoffen, helpt bij het doden van bacteriën en
virussen al in het bovenste deel van het spijsverteringskanaal.
Gember
(3cm) bevat de etherische olie gingerole, deze etherische
olie helpt het ontstekingsproces bij infecties te doorbreken waardoor de
symptomen minder hevig ontwikkelen en gezwollen slijmvliezen slinken, bevordert
de circulatie en daardoor het
afvoeren en uitscheiden van afvalstoffen.
Rode
ui (1-2) bevat inuline, een
prebiotica die de groei van de goede darmbacteriën stimuleert, de mooie paarse
kleur bevat flavonoïden die bijdragen aan de bescherming van de vaatwanden en
een gezond cholesterolgehalte.
Chilipeper
(2 groene)
een snelle opruimer
van afvalstoffen, effectief bij een verstopte neus.
Zeezout
(een hoeveelheid tussen duim en wijsvinger) zorgt ervoor dat de essentiële stoffen bewaard blijven (direct
toevoegen!).
Butternut Squash (1 hele) is een rijke bron van anti-oxidanten, betacaroteen en cucurbitine, cucurbitine is een bio-chemische stof dat zeer krachtig antiviraal en antiparasitair werkt, de cucurbitine is sterk geconcentreerd in het vlees rondom de pitten.
Shii-take paddestoelen (1 bakje) zijn
rijk aan polysaccharides, deze polysaccharides hebben een suikergelijkende
chemische structuur, het lichaam “denkt” aangevallen te worden en alarmeert het
immuunsysteem, die onmiddellijk overgaat in het aanmaken van afweerstoffen
(witte bloedcellen), maar polysaccharides zijn geen schadelijke stoffen zij
verlaten het lichaam weer via de darmen en laten een geactiveerd immuunsysteem
achter die op zijn hoede is tegen ongewenste indringers.
Water
(zoveel dat de ingrediënten niet helemaal onder water staan)
Bouillonpoeder
(klein beetje, naar smaak)
Bereiding:
Doe een eetlepel
kokosolie in een pan, bak de fijn gesneden knoflook, gember, rode uien en
chilipepers met een beetje zeezout tot de uien glazig zijn, de blokjes
butternut squash met de shii-take paddestoelen en een beetje water en
bouillonpoeder erbij in de pan, laat het geheel zachtjes koken tot de butternut
squash gaar is, daarna alles pureren met een staafmixer. Varieer naar smaak met
de hoeveelheden van de ingrediënten.
Herstel van de griep en geniet van deze oranje powersoep!
Pat, je blog is zo ontzettend leuk! Ik vind al die eet-weetjes echt heel leuk om te lezen! Dikke kus X Daan
BeantwoordenVerwijderen