vrijdag 12 april 2013

GIFTIGE STOFFEN EN E-NUMMERS !



GIFTIGE STOFFEN EN E-NUMMERS !
Als je een blog schrijft over voeding en gezondheid, wil je ook graag de gevaren en misstanden aan de kaak stellen, tegelijkertijd besef je dat als je alles wilt vertellen wat er over dit onderwerp te vertellen is volledig met alle betrokkenen zoals de overheid, wetgeving, milieu, (werkwijze van) agrariërs, gezondheidszorg, lobby van de producenten, reclamemakers, marketingstrategieën, gedrag van consumenten etc etc het blog veel te lang wordt. Een inleiding...






Bewust eten
Met het kiezen van de juiste hoeveelheden macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en er alert op zijn dat je dagelijks voldoende micronutriënten als vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren, anti-oxidanten etc tot je neemt, hoe gezond ook, het zorgt er jammerlijk genoeg niet voor dat je veilig eet. De toegestane gifstoffen en E-nummers die onze voeding mag bevatten is schrikbarend hoog!

Foodwatch.nl en milieudefensie zijn de initiatiefnemers achter weetwatjeeet.nl waarop de jaarlijkse gifmeter van onze voeding wordt gepubliceerd. Sinds kort publiceert het nVWA (nieuwe Voedsel en WarenAutoriteit) haar bevindingen en metingen aangaande gifsoorten op groenten en fruit verkrijgbaar in de meest bekende supermarkten van het voorgaande jaar op deze site, daar wordt vermeld of er overtredingen zijn begaan en of er een risico voor de gezondheid is geweest.

Het geeft toch tot nadenken als het gaat om de mandarijntjes, aardbeien, sperziebonen, bramen en sinaasappelen in élke supermarkt, de hoeveelheden gifsoorten die er per meting zijn geconstateerd en de wetsovertredingen die daarbij zijn begaan, waar wij als consument niets van te weten krijgen. Het betreft  bij de C1000 de aardbeien, pepers en meloenen, bij de Lidl de bleekselderij en bij de AH de mango, snijbonen, sperziebonen en sinaasappelen. Een gezondheidsrisico is zelfs vastgesteld voor het eten van de mango’s van de AH, de komkommers van de Aldi, bij de COOP de ananas en bij de Troefmarkt de mandarijntjes, hopelijk zijn ze uit de schappen gehaald...dit was in het jaar 2011.




Gewasbeschermende middelen oftewel bestrijdingsmiddelen zijn niet zichtbaar voor ons, je kunt ze maar gedeeltelijk wegwassen doordat ze niet alleen aan de oppervlakte zitten maar ook in het product.
Deze middelen kunnen hormonale storingen veroorzaken, kankerverwekkend en neurotoxisch zijn en allergiën veroorzaken, dit zijn enkele voorbeelden van aandoeningen, de lijst is helaas veel langer.


De Wet
De wettelijke norm MRL (maximale Residu Limiet) en de gezondheidsnorm ARfD (acute referentie dosis) verschillen nogal, de MRL bepaalt de hoeveelheid gif in milligram dat maximaal mag worden aangetroffen op een product. De ARfD geeft de maximale hoeveelheid gif per kilogram lichaamsgewicht aan die een mens per dag mag binnenkrijgen, en vooral deze ARfD gezondheidsnorm wordt veel overschreden met name bij kinderen gezien het lagere lichaamsgewicht, het eten van een appel kan al teveel gif bevatten, zijn er daarom speciaal voor kinderen de kleine ‘kinderappelen’ op de markt gekomen? Is het niet kwaadmakend dat er voor je bepaald wordt welke soorten en hoeveelheden gif er op onze consumptieproducten mogen zitten? en de hoeveelheid gif dat je zogenaamd mag/kan hebben?! Waar de producenten dus mee wegkomen zonder dat er hele volksstammen aantoonbaar door hun producten ziek worden.
Natuurlijke bescherming
Bestrijdingsmiddelen zorgen ervoor dat de gewassen niet meer zelf hun natuurlijke afweerstoffen aanmaken de zogeheten fytoalexinen, deze stoffen zijn dan ook de laatste vijftig jaar sterk afgenomen uit onze voeding, de fytoalexinen beschermen tegen schimmels, virussen en bacteriën en geeft de plant een natuurlijke afweer tegen insecten en andere stressoren. 
De salvestrol, één van de fytoalexinen, dwingt verouderde en disfunctionele cellen in ons lichaam tot het natuurlijke proces apoptose (vernietigen en afvoeren), salvestrol ondersteunt daardoor een belangrijk zelfhelend proces, en zou ons op deze manier kunnen beschermen tegen het woekeren van kankercellen.                                                                              E-nummers
Het barst werkelijk van de toegevoegde stoffen in onze voeding, maar waarom? De kleurstoffen geven het product een mooi uiterlijk, de smaakmakers ‘verrijken’ de smaaksensatie en zorgen zelfs voor verslavingen, de conserveringsmiddelen zorgen ervoor dat de producten langer houdbaar blijven, niks mis mee toch?
Maar het bericht dat er tegenwoordig kinderen worden geboren met sporen van chemische producten in hun bloed (Greenpeace/WWF analyses) zouden we toch op zijn minst afschrikwekkend en alarmerend moeten vinden. Niet alle additieven zijn slecht, daar staat tegenover dat producten die zeggen geen e-nummers te bevatten niet per definitie goed zijn. Het is van groot belang dat we etiketten leren lezen, ons ‘gezond’ verstand (weer) gaan gebruiken en beseffen dat we (verslaafde) slaven zijn geworden van een consumptiemaatschappij.                                                                             Van de grote hoeveelheid van veelvuldig toegepaste absoluut beter te vermijden E-nummers, hier drie alom in onze voeding doorgedrongen echte killers uitgelicht.

E621, ve-tsin of natriummonoglutamaat heeft nog tientallen andere benamingen en is neurotoxisch, het tast de neuronen in de hersenen aan, het is een groot gevaar voor de gezondheid en zit bijna overal in, check de voorraadkast! E621 maakt dat we niet 1 chipje kunnen eten maar gretig de hele zak op willen eten, daarnaast is de E621 een grote factor en mede verantwoordelijk voor de toenemende obesitas en gedragstoornissen bij jongeren, de uitwerking ervan is mogelijk binnen een uur waarneembaar. Waar voorheen E-nummers geen probleem waren, is nu het ontbreken ervan een aanbeveling, bijvoorbeeld bij de Unox rookworsten, ‘geen e-nummers’ prijkt er trots op de verpakking, toch stopt deze megaproducent het nog veelvuldig in zijn soepen, sauzen, bouillonblokjes etc.

Kijk uit voor producten met de tekst ‘geen suiker’ of ‘light’, de zoetstoffen die ervoor in de plaats worden gebruikt zijn zeer neurotoxisch en veroorzaken vele ernstige gezondheidsaandoeningen. De E950, acesulfaam-K wordt veelal toegepast in kauwgum, snoepjes, frisdranken, industriële bakkersproducten en melkdranken, kan als kankerverwekkend worden bestempeld en worden gelieerd aan het ontstaan van longtumoren, toename van cholesterolgehalte en leukemie. De E951, aspartaam, is neurotoxisch met zelfs gevaar voor epileptische aanvallen, het verstoord de productie van DNA (een nucleïnezuur dat de werking van onze cellen verzekert) en tast het immuunsysteem aan. Aspartaam is opgebouwd uit drie stoffen, 50% phenylalanine, 40% asparaginezuur, en 10% methyl-esters die zich eenmaal ingeslikt omzetten in methanol, een zeer kwalijk gif.

Een citaat van Dr. H.J. Robberts “Aspartaam is een waar vergif, het kan meer dan 92 ziekteverschijnselen veroorzaken”.

Er bestaan ruim 6000 additieven die op etiketten zouden moeten worden vermeld daarnaast worden de wasmiddelen, afpelmiddelen, de anti-aanbakmiddelen, de extractiemiddelen, de enzymen en de schuimwerende middelen nooit vermeld maar worden wel degelijk veelvuldig toegepast.


Belangrijk advies, eet zo vers mogelijk, niet kant-en-klaar of voorgesneden, geen pakjes maar verse kruiden, zo mogelijk biologisch, was groenten en fruit goed en koop geen producten die je niet nodig hebt.



Bron van inspiratie voor mij en een must-have voor elk huishouden is het boekje “Wat zit er in uw eten?” van uitgeverij Bouillon uit Bilthoven ISBN 9789077788288, verkrijgbaar in de meeste natuurwinkels. 




1 opmerking:

  1. Leuke post en leerzaam! Nu ik dit weet denk ik echt van: gadver, dus ik eet dit... En kinderen die geboren worden met chemisch spul in hun bloed is echt zorgewekkend...
    Wil je misschien aan de linkerkant van je blog zo'n optie zetten van 'volg deze blog' want dan kan ik je blog volgen ;)
    Dikke kus X

    BeantwoordenVerwijderen