GIFTIGE STOFFEN EN
E-NUMMERS !
Als je een blog schrijft over voeding en gezondheid, wil je ook graag de gevaren en misstanden aan de kaak stellen, tegelijkertijd besef je dat als je alles wilt vertellen wat er over dit onderwerp te vertellen is volledig met alle betrokkenen zoals de overheid, wetgeving, milieu, (werkwijze van) agrariërs, gezondheidszorg, lobby van de producenten, reclamemakers, marketingstrategieën, gedrag van consumenten etc etc het blog veel te lang wordt. Een inleiding...
Als je een blog schrijft over voeding en gezondheid, wil je ook graag de gevaren en misstanden aan de kaak stellen, tegelijkertijd besef je dat als je alles wilt vertellen wat er over dit onderwerp te vertellen is volledig met alle betrokkenen zoals de overheid, wetgeving, milieu, (werkwijze van) agrariërs, gezondheidszorg, lobby van de producenten, reclamemakers, marketingstrategieën, gedrag van consumenten etc etc het blog veel te lang wordt. Een inleiding...
Bewust eten
Met het kiezen van de juiste hoeveelheden macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en er alert op zijn dat je dagelijks voldoende micronutriënten als vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren, anti-oxidanten etc tot je neemt, hoe gezond ook, het zorgt er jammerlijk genoeg niet voor dat je veilig eet. De toegestane gifstoffen en E-nummers die onze voeding mag bevatten is schrikbarend hoog!
Met het kiezen van de juiste hoeveelheden macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en er alert op zijn dat je dagelijks voldoende micronutriënten als vitaminen, mineralen, aminozuren, vetzuren, anti-oxidanten etc tot je neemt, hoe gezond ook, het zorgt er jammerlijk genoeg niet voor dat je veilig eet. De toegestane gifstoffen en E-nummers die onze voeding mag bevatten is schrikbarend hoog!
Foodwatch.nl en
milieudefensie zijn de initiatiefnemers achter weetwatjeeet.nl waarop de
jaarlijkse gifmeter van onze voeding wordt gepubliceerd. Sinds kort publiceert
het nVWA (nieuwe Voedsel en WarenAutoriteit) haar bevindingen en metingen
aangaande gifsoorten op groenten en fruit verkrijgbaar in de meest bekende
supermarkten van het voorgaande jaar op deze site, daar wordt vermeld of er
overtredingen zijn begaan en of er een risico voor de gezondheid is geweest.
Het geeft toch tot
nadenken als het gaat om de mandarijntjes, aardbeien, sperziebonen, bramen en
sinaasappelen in élke supermarkt, de hoeveelheden gifsoorten die er per meting
zijn geconstateerd en de wetsovertredingen die daarbij zijn begaan, waar wij
als consument niets van te weten krijgen. Het betreft bij de C1000 de aardbeien, pepers en meloenen, bij de Lidl
de bleekselderij en bij de AH de mango, snijbonen, sperziebonen en
sinaasappelen. Een gezondheidsrisico is zelfs vastgesteld voor het eten van de
mango’s van de AH, de komkommers van de Aldi, bij de COOP de ananas en bij de
Troefmarkt de mandarijntjes, hopelijk zijn ze uit de schappen gehaald...dit was
in het jaar 2011.
Gewasbeschermende
middelen oftewel bestrijdingsmiddelen zijn niet zichtbaar
voor ons, je kunt ze maar gedeeltelijk wegwassen doordat ze niet alleen aan de
oppervlakte zitten maar ook in het product.
Deze
middelen kunnen hormonale storingen veroorzaken, kankerverwekkend en
neurotoxisch zijn en allergiën veroorzaken, dit zijn enkele voorbeelden van
aandoeningen, de lijst is helaas veel langer.
De
wettelijke norm MRL (maximale Residu Limiet) en de gezondheidsnorm ARfD (acute
referentie dosis) verschillen nogal, de MRL bepaalt de hoeveelheid gif in
milligram dat maximaal mag worden aangetroffen op een product. De ARfD geeft de
maximale hoeveelheid gif per kilogram lichaamsgewicht aan die een mens per dag
mag binnenkrijgen, en vooral deze ARfD gezondheidsnorm wordt veel overschreden
met name bij kinderen
gezien het lagere lichaamsgewicht, het eten van een appel kan al teveel gif
bevatten, zijn er daarom speciaal voor kinderen de kleine ‘kinderappelen’ op de
markt gekomen? Is het niet kwaadmakend dat er voor je bepaald wordt welke
soorten en hoeveelheden gif er op onze consumptieproducten mogen zitten? en de
hoeveelheid gif dat je zogenaamd mag/kan hebben?! Waar de producenten dus mee
wegkomen zonder dat er hele volksstammen aantoonbaar door hun producten ziek
worden.
Natuurlijke
bescherming
Bestrijdingsmiddelen
zorgen ervoor dat de gewassen niet meer zelf hun natuurlijke afweerstoffen
aanmaken de zogeheten fytoalexinen, deze stoffen zijn dan ook de laatste
vijftig jaar sterk afgenomen uit onze voeding, de fytoalexinen beschermen tegen
schimmels, virussen en bacteriën en geeft de plant een natuurlijke afweer tegen
insecten en andere stressoren.
De salvestrol, één van de fytoalexinen, dwingt verouderde en disfunctionele cellen in ons lichaam tot het natuurlijke proces apoptose (vernietigen en afvoeren), salvestrol ondersteunt daardoor een belangrijk zelfhelend proces, en zou ons op deze manier kunnen beschermen tegen het woekeren van kankercellen. E-nummers
De salvestrol, één van de fytoalexinen, dwingt verouderde en disfunctionele cellen in ons lichaam tot het natuurlijke proces apoptose (vernietigen en afvoeren), salvestrol ondersteunt daardoor een belangrijk zelfhelend proces, en zou ons op deze manier kunnen beschermen tegen het woekeren van kankercellen. E-nummers
Het barst
werkelijk van de toegevoegde stoffen in onze voeding, maar waarom? De
kleurstoffen geven het product een mooi uiterlijk, de smaakmakers ‘verrijken’
de smaaksensatie en zorgen zelfs voor verslavingen, de conserveringsmiddelen
zorgen ervoor dat de producten langer houdbaar blijven, niks mis mee toch?
Belangrijk advies,
eet zo vers mogelijk, niet kant-en-klaar of voorgesneden, geen pakjes maar
verse kruiden, zo mogelijk biologisch, was groenten en fruit goed en koop geen
producten die je niet nodig hebt.
Bron van
inspiratie voor mij en een must-have voor elk huishouden is het boekje “Wat zit
er in uw eten?” van uitgeverij Bouillon uit Bilthoven ISBN 9789077788288,
verkrijgbaar in de meeste natuurwinkels.
Maar het bericht
dat er tegenwoordig kinderen worden geboren met sporen van chemische producten
in hun bloed (Greenpeace/WWF analyses) zouden we toch op zijn minst afschrikwekkend
en alarmerend moeten vinden. Niet alle additieven zijn slecht, daar staat
tegenover dat producten die zeggen geen e-nummers te bevatten niet per
definitie goed zijn. Het is van groot belang dat we etiketten leren lezen, ons
‘gezond’ verstand (weer) gaan gebruiken en beseffen dat we (verslaafde) slaven
zijn geworden van een consumptiemaatschappij. Van de grote
hoeveelheid van veelvuldig toegepaste absoluut beter te vermijden E-nummers,
hier drie alom in onze voeding doorgedrongen echte killers uitgelicht.
E621, ve-tsin of
natriummonoglutamaat heeft nog tientallen andere benamingen en is neurotoxisch,
het tast de neuronen in de hersenen aan, het is een groot gevaar voor de
gezondheid en zit bijna overal in, check de voorraadkast! E621 maakt dat we
niet 1 chipje kunnen eten maar gretig de hele zak op willen eten, daarnaast is
de E621 een grote factor en mede verantwoordelijk voor de toenemende obesitas
en gedragstoornissen bij jongeren, de uitwerking ervan is mogelijk binnen een
uur waarneembaar. Waar voorheen E-nummers geen probleem waren, is nu het
ontbreken ervan een aanbeveling, bijvoorbeeld bij de Unox rookworsten, ‘geen
e-nummers’ prijkt er trots op de verpakking, toch stopt deze megaproducent het
nog veelvuldig in zijn soepen, sauzen, bouillonblokjes etc.
Kijk uit voor
producten met de tekst ‘geen suiker’ of ‘light’, de zoetstoffen die ervoor in
de plaats worden gebruikt zijn zeer neurotoxisch en veroorzaken vele ernstige
gezondheidsaandoeningen. De E950, acesulfaam-K wordt veelal toegepast in
kauwgum, snoepjes, frisdranken, industriële bakkersproducten en melkdranken,
kan als kankerverwekkend worden bestempeld en worden gelieerd aan het ontstaan
van longtumoren, toename van cholesterolgehalte en leukemie. De E951,
aspartaam, is neurotoxisch met zelfs gevaar voor epileptische aanvallen, het
verstoord de productie van DNA (een nucleïnezuur dat de werking van onze cellen
verzekert) en tast het immuunsysteem aan. Aspartaam is opgebouwd uit drie
stoffen, 50% phenylalanine, 40% asparaginezuur, en 10% methyl-esters die zich
eenmaal ingeslikt omzetten in methanol, een zeer kwalijk gif.
Een citaat van Dr.
H.J. Robberts “Aspartaam is een waar vergif, het kan meer dan 92
ziekteverschijnselen veroorzaken”.
Er bestaan ruim
6000 additieven die op etiketten zouden moeten worden vermeld daarnaast worden
de wasmiddelen, afpelmiddelen, de anti-aanbakmiddelen, de extractiemiddelen, de
enzymen en de schuimwerende middelen nooit vermeld maar worden wel degelijk
veelvuldig toegepast.
Leuke post en leerzaam! Nu ik dit weet denk ik echt van: gadver, dus ik eet dit... En kinderen die geboren worden met chemisch spul in hun bloed is echt zorgewekkend...
BeantwoordenVerwijderenWil je misschien aan de linkerkant van je blog zo'n optie zetten van 'volg deze blog' want dan kan ik je blog volgen ;)
Dikke kus X