zaterdag 16 maart 2013

Manuka honing


KNOFLOOKHONING 
'Gouden Koning' 

Ondanks dat vorige week een aantal dagen de zon eventjes meer kracht had en iedereen blij werd van de warmte die de intrede van de lente deed vermoedden, is het toch weer behoorlijk koud, gepaard gaande met sneeuwval en s’ochtends de autoruiten krabben. Ik hoor mensen hoestend, geërgerd en sniffend hun neus ophalend om mij heen klagen en raakte daardoor geïnspireerd om van mijn favoriete Engelse ‘medische kok’ Dale Pinnock, een makkelijk te maken recept door te geven en toe te lichten, met eerlijke ingrediënten uit de natuur, om ons het laatste staartje van de winter door te helpen. Proberen hoor!

Recept Knoflookhoning
Snijd en hak een flink aantal tenen knoflook fijn, doe er een dubbele hoeveelheid Manuka honing (UMF 15) en eenzelfde hoeveelheid water bij. Mix deze drie ingrediënten goed, zet het afgesloten weg en laat het 2-3 dagen inwerken, hoe langer het staat hoe sterker en krachtiger het wordt, bereidt het alvast voor en bewaar het goed als hulp bij ongemakken, afgesloten in de kast.
Knoflookhoning is een natuurlijke remedie bij een pijnlijke (ontstoken) keel, sterkt het immuunsysteem en verzacht de slijmvliezen bij griep en verkoudheid.
Neem 1-2 theelepels elke 2 uur.
Geschikt voor het hele gezin vanaf ongeveer de leeftijd van 3 jaar.
                                           

Knoflook is de wereldwijde koning onder de kruiden die wordt toegepast bij vele soorten infecties. Knoflook bezit een krachtige groep zwavelhoudende etherische oliën die verantwoordelijk zijn voor de ‘knoflooklucht’, deze oliën kunnen maar op één manier het lichaam verlaten en dat is via de uitademing. Op hun route door het ademhalingssysteem (bronchiën, longen) zijn ze zeer effectief in het vernietigen van virussen en bacteriën.

Manuka honing
In Australië noemen ze de struik die de oorsprong herbergt van de Manuka honing de Tea Tree en in Nieuw-Zeeland de Manuka bush (Leptospermum Scoparium). De werkzame stoffen in de honing waaronder methylglyoxal hebben een sterke antibacteriële en schimmeldodende werking. Naar mate er meer struiken bij elkaar staan in een ongerepte natuur, zullen we bij de bijenvolkeren aldaar een hogere concentratie van de werkstoffen in de honing aantreffen. Er zijn twee gradaties voor aanduiding van deze kwaliteitshoning UMF (Unique Manuka Factor) en MGO die de hoeveelheid aanwezige werkstoffen in de honing aangeven. Producten die verkrijgbaar zijn met het opschrift ‘Actieve Manuka Honing’ zijn niet van een dergelijke kwaliteit dat ze de kwalificatie UMF of MGO hebben, deze producten bevatten weinig werkzame stoffen.

Daar waar Manuka honing in aanraking komt met de pijnlijke aangedane plek heeft het de eigenschap zich te hechten en zal op deze manier langer zijn werking kunnen uitoefenen, de hoge concentratie werkstoffen en waterstofperoxide in de honing gaan uiterst krachtig te werk tegen bacteriën en schimmels. Manuka honing is zowel inwendig als uitwendig werkzaam. De honing heeft een unieke rijke smaak en is donker van kleur. De medicinale kwaliteit is verkrijgbaar bij winkels die zijn gespecialiseerd in gezondheidsproducten.

UMF5+   is vergelijkbaar met MGO30+
UMF10+ is vergelijkbaar met MGO100+
UMF15+ is vergelijkbaar met MGO250+
UMF20+ is vergelijkbaar met MGO400+
UMF25+ is vergelijkbaar met MGO550+

Manuka honing in het nieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten