Al ver terug in de vorige eeuw werden er grootscheepse reclamecampagnes opgezet om het witte goedje nog meer aftrek te doen laten nemen dan al zo ingeburgerd gemeengoed was in ons landje, wie is niet opgegroeid met de slogans 'Joris Driepinter', 'Melk is goed voor elk', 'Melk, de witte motor' en 'Melk moet'? Tegenwoordig weet zelfs een zuivelfabrikant er een prachtig sprookje van te maken en gaan BN'ers de schoolmelk opnieuw promoten...
Melk van de koe is voor diens jongen bedoeld, de kalfjes. Welk zoogdier dringt nou de melk van een ander zoogdier? 'geen' is het antwoord (behalve dus de mens). In verschillende culturen op de aardbol is men als volwassene niet gewend melk te drinken en is men zelfs niet in staat het te verteren, in Afrikaanse en Aziatische landen heeft maar liefst 90% van de bevolking lactose-intolerantie tegenover 5% van de bevolking in de Noord-europese landen.
Lactose-intolerantie is een andere 'aandoening' dan koemelk-allergie.
Zuigelingen produceren het enzym lactase zodat het leven gestart kan worden met moedermelk, de productie van dit enzym neemt af naar mate men ouder wordt, melk is dan niet meer de eerste levensbehoefte en het lichaam produceert nagenoeg geen lactase meer, er kan voldoende andere voeding gegeten en verteerd worden.
Bij koemelk-allergie reageert het afweersysteem op de melkeiwitten en dat heeft als gevolg dat er hevige darmklachten kunnen ontstaan. Koemelk-allergie is de meest voorkomende allergie bij baby's.
Aan de ene kant luiden de berichten dat melk darmkanker zou helpen te voorkomen, aan de andere kant zou het borstkanker en prostaatkanker bevorderen, ook is er een vermoeden dat het de oorzaak zou kunnen zijn bij maag- en darmziekten, reuma (RA) en diabetes type1. Melk verhoogt de aanmaak van slijm en de ontwikkeling van ontstekingen.
Ik ben mij ervan bewust dat ik hier alles behalve volledig ben maar hoop hiermee tot denken en vragen aan te zetten...
Walter Willet is een Amerikaanse voedingswetenschapper verbonden aan de Harvard-universiteit en hoogleraar op de afdeling Voeding en Epidemiologie, hij heeft het boek geschreven 'Eet, drink, blijf slank & gezond', waarin onderbouwt met wetenschappelijk onderzoek de 'Melkmythe' helder wordt beschreven en ontmaskerd.
Ons Voedingscentrum denkt er (helaas) anders over, maar waarom?
Vastgeroest in oude gewoontes en denkwijzen?
Is het vanwege een economisch of wellicht commercieel belang? de enorme hoeveelheid melk die er in Nederland wordt geproduceerd moet toch ook geëxporteerd en geconsumeerd worden?
Mijn advies, eet gevarieerd en gezond! Vind je het lekker? drink en geniet dan met mate van melk, maar NIET omdat het 'MOET'!
Zeer mooie comment!
BeantwoordenVerwijderen