Chocolade sinaasappel truffeltaart...Hmmm
Hier
word je blij van!
Al
denk je bij het lezen van de titel ‘dit kan helemaal niet’, ‘een gezond hart en
dan een watertandend recept voor een chocoladetaart?’ Meestal wordt er
aangeraden als men het cholesterolgehalte moet verlagen en hartklachten wil
voorkomen om alle genotverhogende voedingsmiddelen te laten staan, nou dan
hebben ze deze taart nog niet geprobeerd boordevol gezonde hart- en bloedvaten
versterkende ingrediënten met een zeer hoog onderdompelen in genieten en
wegdromend effect...
Benodigdheden voor
de basis:
200
gram pure gemengde noten
30
gram 100% pure cacaoboter
2
eetlepels agave nectar
Benodigdheden voor
de vulling:
2
zachte rijpe avocado’s
1
grote sinaasappel
2
eetlepels agave nectar
50
gram pure cashew noten
3
afgestreken eetlepels pure cacaopoeder
30
gram 100% pure cacaoboter
Bereiding van de
bodem
Doe
de gemengde noten in de blender en
maal het tot een grove poeder.
Plaats
een glazen kom in een pan met water en zet het op een matig vuur, smelt de
cacaoboter in de glazen kom, meng het door het notenmengsel en de agave-nectar.
Druk dit mengsel in een taartvorm met de zijkanten omhoog zodat er een
taartbodem in de vorm van een bakje ontstaat. Plaats dit in de vriezer zodat de
bodem snel stevig wordt.
Bereiding van de
vulling
Lepel
het avocadovruchtvlees in de keukenmachine, rasp de schil van de sinaasappel
erbij, halveer daarna de sinaasappel en pers/knijp ook het sap in de
keukenmachine. Voeg de agave nectar, de cashewnoten, en de pure cacaopoeder,
meng dit totdat er een dikke gladde chocolademassa is bereikt. Smelt nogmaals
30 gram cacaoboter en meng dit rustig tot een gelijkmatig mengsel. Haal de
taartvorm uit de vriezer en schep de vulling op de bodem, verspreid het
gelijkmatig en zet voor 4 uurtjes in de koelkast om op te stijven. De taart is
aan de buitenkant heerlijk krokant en de vulling als stevige chocolade mousse.
Ik heb hem met een kwastje een dun laagje gesmolten pure chocolade (72%) als
afwerking gegeven. Als je deze verrukkelijke taart eenmaal hebt geproefd ben je
verkocht, ‘alsof er een engeltje op je tong piest’ zou mijn vader zeggen!
Noten
Kleine
bommetjes barstensvol waardevolle stoffen, een rijke bron van het mineraal
selenium, gebruikt om het lichaamseigen ontstekingremmende enzym SOD (SuperOxideDismutase) aan te
maken, dit enzym heeft een beschermende werking tegen schadelijke invloeden op
de vaatwanden. Vele notensoorten hebben LDL cholesterol verlagende werking, dit
is toe te schrijven aan het hoge gehalte oliezuur van noten, oliezuur is ook
het component waardoor olijfolie bekend staat om zijn hart- en bloedvaten
beschermende eigenschappen.
Avocado
Avocado’s
zijn een zeer rijke bron van oliezuur en vitamine E. Vitamine E beschermt de
goede vetten in het bloed tegen chemische schade, deze vetten zijn belangrijk
voor het in stand houden van gezonde vaatwanden en verkleinen de kans op
stolselvorming.
Sinaasappel
Bevatten
veel bioflavonoïden die de binnenbekleding van de vaatwanden beschermen tegen
schadelijke stoffen. Deze bioflavonoïden zijn rijkelijk aanwezig in de schil en
merg van de sinaasappel. Vormen een microscopisch netwerk dat de cellen
versterkt bij elkaar houdt aan de binnenkant van de vaatwanden. Dit netwerk
vind men terug in elk solide lichaamsweefsel en wordt ook wel de
“extracellulaire matrix” genoemd.
Cacao
(pure chocolade)
Zit
boordevol met meer dan 1500 biochemische stoffen die allemaal een bijzondere
bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid. Pure chocolade heeft twee zeer
waardevolle eigenschappen in de bijdrage aan de gezondheid van ons hart.
Allereerst bevat het een zeer hoge concentratie van het mineraal magnesium,
belangrijk voor het hartritme. Magnesium is samen met calcium onmisbaar voor de
ontspanning en spanning van de spieren. Bloedvaten zijn opgebouwd uit vele
laagjes spiervezels. Een toename van de magnesiumconcentratie in het bloed kan
een positieve bijdrage leveren aan de bloeddruk. Tweede zeer waardevolle
eigenschap is de hoge concentratie antioxidanten in cacao. Alhoewel chocolade
bruin lijkt is het in werkelijkheid een dieppaarse kleur, veroorzaakt door een
hoge concentratie aan plantenextracten die zeer krachtige antioxidanten
bevatten. De antioxidanten verlagen de oxidatie van het cholesterol en
beschermen de bloedvaten.
Belangrijk
is dat men in de voedingsgewoonten voor een gezond hart kiest voor een lage
inname van verzadigde vetten en aan een hoge inname van vezels en plantaardige
voedingsmiddelen in het dieet de voorkeur geeft.
Bijvoorbeeld
Appels: houden cholesterol in
beweging en helpen de lever cholesterol af te breken
Selderij: werkt diuretisch
(vochtafdrijvend) en verlaagd de bloeddruk
Spaanse
peper: is
vaatverwijdend, verlaagd de bloeddruk
Knoflook: converteert LDL in HDL,
verlaagd het risico op bloedklontering/stolling en is een krachtig antioxidant.
Gember: Vaatverwijdend, verlaagd de
bloeddruk, verlaagd het risico op bloedklontering/stolling.
Uien: beschermen de vaatwanden,
verlaagd risico op bloedklontering
Kikkererwten: bevatten een hoge
concentratie sterolen (werken mee aan de oplosbaarheid van vetten) en helpt LDL
cholesterol te verwijderen.
(Bron: boeken ‘Medicinal cookery’ en ‘De houdbare vrouw’, foto:
Pat IJsbrandij)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten