donderdag 23 mei 2013

EEN GEZOND & BLIJ HART


               Chocolade sinaasappel truffeltaart...Hmmm



Hier word je blij van!
Al denk je bij het lezen van de titel ‘dit kan helemaal niet’, ‘een gezond hart en dan een watertandend recept voor een chocoladetaart?’ Meestal wordt er aangeraden als men het cholesterolgehalte moet verlagen en hartklachten wil voorkomen om alle genotverhogende voedingsmiddelen te laten staan, nou dan hebben ze deze taart nog niet geprobeerd boordevol gezonde hart- en bloedvaten versterkende ingrediënten met een zeer hoog onderdompelen in genieten en wegdromend effect...

Benodigdheden voor de basis:
200 gram pure gemengde noten
30 gram 100% pure cacaoboter
2 eetlepels agave nectar

Benodigdheden voor de vulling:
2 zachte rijpe avocado’s
1 grote sinaasappel
2 eetlepels agave nectar
50 gram pure cashew noten
3 afgestreken eetlepels pure cacaopoeder
30 gram 100% pure cacaoboter

Bereiding van de bodem
Doe de gemengde  noten in de blender en maal het tot een grove poeder.
Plaats een glazen kom in een pan met water en zet het op een matig vuur, smelt de cacaoboter in de glazen kom, meng het door het notenmengsel en de agave-nectar. Druk dit mengsel in een taartvorm met de zijkanten omhoog zodat er een taartbodem in de vorm van een bakje ontstaat. Plaats dit in de vriezer zodat de bodem snel stevig wordt.  

Bereiding van de vulling
Lepel het avocadovruchtvlees in de keukenmachine, rasp de schil van de sinaasappel erbij, halveer daarna de sinaasappel en pers/knijp ook het sap in de keukenmachine. Voeg de agave nectar, de cashewnoten, en de pure cacaopoeder, meng dit totdat er een dikke gladde chocolademassa is bereikt. Smelt nogmaals 30 gram cacaoboter en meng dit rustig tot een gelijkmatig mengsel. Haal de taartvorm uit de vriezer en schep de vulling op de bodem, verspreid het gelijkmatig en zet voor 4 uurtjes in de koelkast om op te stijven. De taart is aan de buitenkant heerlijk krokant en de vulling als stevige chocolade mousse. Ik heb hem met een kwastje een dun laagje gesmolten pure chocolade (72%) als afwerking gegeven. Als je deze verrukkelijke taart eenmaal hebt geproefd ben je verkocht, ‘alsof er een engeltje op je tong piest’ zou mijn vader zeggen!

Noten
Kleine bommetjes barstensvol waardevolle stoffen, een rijke bron van het mineraal selenium, gebruikt om het lichaamseigen ontstekingremmende  enzym SOD (SuperOxideDismutase) aan te maken, dit enzym heeft een beschermende werking tegen schadelijke invloeden op de vaatwanden. Vele notensoorten hebben LDL cholesterol verlagende werking, dit is toe te schrijven aan het hoge gehalte oliezuur van noten, oliezuur is ook het component waardoor olijfolie bekend staat om zijn hart- en bloedvaten beschermende eigenschappen.

Avocado
Avocado’s zijn een zeer rijke bron van oliezuur en vitamine E. Vitamine E beschermt de goede vetten in het bloed tegen chemische schade, deze vetten zijn belangrijk voor het in stand houden van gezonde vaatwanden en verkleinen de kans op stolselvorming.

Sinaasappel
Bevatten veel bioflavonoïden die de binnenbekleding van de vaatwanden beschermen tegen schadelijke stoffen. Deze bioflavonoïden zijn rijkelijk aanwezig in de schil en merg van de sinaasappel. Vormen een microscopisch netwerk dat de cellen versterkt bij elkaar houdt aan de binnenkant van de vaatwanden. Dit netwerk vind men terug in elk solide lichaamsweefsel en wordt ook wel de “extracellulaire matrix” genoemd.

Cacao (pure chocolade)
Zit boordevol met meer dan 1500 biochemische stoffen die allemaal een bijzondere bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid. Pure chocolade heeft twee zeer waardevolle eigenschappen in de bijdrage aan de gezondheid van ons hart. Allereerst bevat het een zeer hoge concentratie van het mineraal magnesium, belangrijk voor het hartritme. Magnesium is samen met calcium onmisbaar voor de ontspanning en spanning van de spieren. Bloedvaten zijn opgebouwd uit vele laagjes spiervezels. Een toename van de magnesiumconcentratie in het bloed kan een positieve bijdrage leveren aan de bloeddruk. Tweede zeer waardevolle eigenschap is de hoge concentratie antioxidanten in cacao. Alhoewel chocolade bruin lijkt is het in werkelijkheid een dieppaarse kleur, veroorzaakt door een hoge concentratie aan plantenextracten die zeer krachtige antioxidanten bevatten. De antioxidanten verlagen de oxidatie van het cholesterol en beschermen de bloedvaten.
Belangrijk is dat men in de voedingsgewoonten voor een gezond hart kiest voor een lage inname van verzadigde vetten en aan een hoge inname van vezels en plantaardige voedingsmiddelen in het dieet de voorkeur geeft.

Bijvoorbeeld
Appels: houden cholesterol in beweging en helpen de lever cholesterol af te breken
Selderij: werkt diuretisch (vochtafdrijvend) en verlaagd de bloeddruk
Spaanse peper: is vaatverwijdend, verlaagd de bloeddruk
Knoflook: converteert LDL in HDL, verlaagd het risico op bloedklontering/stolling en is een krachtig antioxidant.
Gember: Vaatverwijdend, verlaagd de bloeddruk, verlaagd het risico op bloedklontering/stolling.
Uien: beschermen de vaatwanden, verlaagd risico op bloedklontering
Kikkererwten: bevatten een hoge concentratie sterolen (werken mee aan de oplosbaarheid van vetten) en helpt LDL cholesterol te verwijderen.

(Bron: boeken ‘Medicinal cookery’ en ‘De houdbare vrouw’, foto: Pat IJsbrandij)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten